Головна » 2014 » Травень » 11 » Цікава математика
18:44
Цікава математика

   

Гра – подорож до країни «Метромір»

П’ятикласники ще з початкової школи знають, що довжину предметів міряють в міліметрах, сантиметрах, метрах та кілометрах. А ось чому саме в світі взята така система мір вони змогли з’ясувати на уроці математики під час подорожі до країни «Метромір». (Цей урок пройшов 5 травня в рамках тижня математики). Учні заздалегідь отримали завдання: дізналися, якими одиницями користувалися для вимірювання довжини в давнину, пригадати прислів’я, які стосуються одиниць вимірювання.

Разом з’ясували, що раніш великі відстані мірялись не кілометрами, а верстами. Дізналися, що були міри довжини, пов’язані з рукою. Це п’ядь, вершок, лікоть, аршин. А також з довжиною тіла людини – сажень та  крок. Познайомилися з іноземними мірами довжини, як фут, миля та дюйм.

Хлопців зацікавила інформація про те, що досі використовується старовинна одиниця відстаней – морська миля. Вона спільна для всіх країн. Будь – який корабель, хоч би під яким прапором він плавав, за кормою лишає не кілометри простору, а милі.

Під час практичної роботи діти розв’язували завдання зі старовинними величинами, міряли свої лікті, порівнювали отримані результати. І прийшли до висновку, що старовинна система мір не зручна, тому що вона залежить від зросту людини. Навіть купці, які торгували тканинами, використовували таку розбіжність і наймали продавців маленького зросту: лікоть у них був коротше, тому грошей за відріз тканини можна було виручити більше. Після введення єдиної метричної системи мір довжини величин стали однакові в різних куточках країни.

Також діти знайшли в Інтернеті прислів’я, де зустрічались старовинні одиниці вимірювання довжини.

А в кінці заняття учні в групах розв’язували кросворд. З його допомогою дізналися, що основною сучасною одиницею вимірювання довжини є метр, який затверджений в країні в 1968 році.

Переглядів: 392 | Додав: vera | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: